Stichting The Adama Jallow Foundation

Click here to read this in English

Doneer

Stichting Adama Jallow Foundation
Bankrekeningnummer: NL96 TRIO 0338 6837 04 t.a.v.
St. Adama Jallow Foundation, Groningen, Nederland
Registratie KvK : nummer 8578.11.356 , Groningen, Nederland


Wie is Adama Jallow?

Adama Jallow is een alleenstaande moeder en
grootmoeder in Adama comprGambia. Rond haar 30e  raakte ze gehandicapped. Adama kan sinds die tijd niet meer lopen en de kracht uit één van haar armen is praktisch verdwenen. In Gambia betekent gehandicapt zijn dat je op bedelen bent aangewezen. En dat met drie kinderen, waarvan toen één nog een baby was. Adama heeft altijd al ondernemingszin en leiderschapskwaliteiten gehad.

Eerst bedelde ze in Serrekunda. Daar was ze niet de enige. Op elke straathoek vind je er wel iemand (meestal met handicap) die alleen zo aan eten kan komen. Toen ze daar een tijdje was, bedacht ze een plan. Ze riep alle collega-bedelaars bij elkaar en stelde voor om aan het eind van de dag al het verzamelde geld bij elkaar te leggen en eerlijk te verdelen over iedereen. Ze hadden allemaal immers meerdere mensen om voor te zorgen? Zo hadden ze allemaal elke dag een beetje inkomen, in plaats van soms helemaal niet. De groep ging akkoord en dit plan werd het fundament van de vereniging die later werd opgericht. Adama verhuisde van bedelplek van Serrekunda naar Senegambia waar ze 7 jaar lang in een nisje van het Gamcel kantoor bedelde. Hier waren  toeristen die zich soms over haar ontfermden en zo lukte het haar om, met het beetje geld wat soms overbleef nadat ze alle monden in haar familie gevoed had,  een handeltje te starten in “scratchcards”: kleine kraskaartjes waar je in Gambia beltegoed mee koopt. Ze hing ze in rijen aan haar – inmiddels van een toerist gekregen – rolstoel en begon te verkopen. Van het geld hield ze, als dit kon, de helft bij zich. Zo is het haar uiteindelijk gelukt om haar eigen kiosk aan de Senegambia Strip ( het toeristisch centrum)  te openen: “The Charity Shop”. Daar verkoopt ze nu nog steeds scratchcards, sigaretten, zakjes koffie, suiker, melk en thee enz.

okt 2012 001 (944) comp

Adama is nooit vergeten waar ze vandaan kwam. Ze heeft sinds die tijd doorlopend anderen geholpen om hetzelfde te doen wat zij deed: iets opzetten waar je van kan leven, zodat je niet meer hoeft te bedelen. Ze hielp talloze jongeren van straat en heeft daarmee veel meer kinderen dan de drie van haar zelf. Er zijn tijden dat ze zelf niet genoeg heeft om alle kosten voor haar gezin èn familie te dragen, maar ze zal altijd delen met anderen. Ze heeft een rotsvast vertrouwen in het grotere geheel en is daarmee één van de meest inspirerende vrouwen die ik ken. Ze is eerlijk en rechtvaardig. En ze is een organisatorisch wonder, ondanks dat ze analfabeet is . Wanneer je iets aan haar geeft en wat het ook maar is, het komt altijd goed terecht.

Adama over het samen leven in Gambia

Hoe ontstond de stichting?

Bonnie Vooijs, oprichtster van de stichting en onderneemster in Nederland, ontwierp een huis van gebruikte autobanden dat ze stukje bij beetje liet bouwen in Gambia. De laatste zes jaar hielp Adama haar hierbij. 

Ze werden goede vriendinnen en bleken over veel dingen hetzelfde te denken.  Bonnie: “Het bouwen van een huis in een ander land betekent dat je wel moet integreren en dat je iemand nodig hebt om je daarin te begeleiden. Ik heb het niet beter kunnen treffen dan met Adama. Zij zorgt ervoor dat ik eerlijke prijzen betaal voor goede materialen. Ook regelt ze dat ik goede vakmensen vind die zij vervolgens aanstuurt bij het werk. En dat is op een manier die ik anders volkomen verkeerd zou aanpakken. Een andere cultuur betekent andere gewoonten en manieren  van zaken doen. En als je iets voor elkaar wilt krijgen en respectvol bij wilt dragen, is jouw eigen (westerse ) mening daarbij ondergeschikt”. Ze betaalden eerlijke prijzen voor goed werk en toen de bouw klaar was, misten ze beiden het trotse gevoel van (een beetje) bij kunnen dragen aan de werkgelegenheid in Gambia.  Een belangrijk thema in tijden waarin zoveel jonge Afrikanen met gevaar voor eigen leven de oversteek naar Europa wagen, op zoek naar werk.
Vanuit het gemis bij te kunnen dragen, ontstond het plan om het huis te gaan verhuren, met de mogelijkheid om meer mensen werk te geven.
De mogelijkheden: je kunt een kok, schoonmaker, chauffeur of zelfs behandelingen door een schoonheidsspecialiste bijboeken en je betaalt daarvoor een eerlijke, lokale prijs. De inkomsten gaan volledig naar de persoon in kwestie. Als toerist vier je zo een fijne eco-vakantie in een uniek huis in dit prachtige land. Zo luxe als je maar wilt, terwijl je een bijdrage levert aan de Gambiaanse samenleving.20151223_084502.

IMG-20170402-WA0035De vereniging van zelfstandigen met beperkingen:

We noemden het al even: Adama Jallow richtte deze vereniging van “Differently Abled” op toen ze zelf nog op bedelen aangewezen was. De groep biedt elkaar:

  • een sociaal zekerheidssysteem; alle leden leggen elke maand een beetje geld in. Het geld wordt o.b.v. consensus uitgekeerd aan o.a. weduwen en wezen bij overlijden van een lid van de groep, bij ziekte of andere problemen in de familie;
  • een leningensysteem voor het kunnen doen van grotere uitgaven ()
  • een supportgroep voor het emanciperen van mensen met een beperking in een land waar tot voor kort (onder de vorige regering) mensen met beperkingen actief uit het straatbeeld werden verwijderd door ze op te pakken en het land uit te zetten, met achterlating van hun familie. De middelen zijn beperkt, dus donaties zijn welkom. Als je doneert aan deze bestaande Gambiaanse vereniging weet je dat je gebruik maakt van het  door henzelf opgezette en werkende systeem voor het verdelen van middelen en draag je bij aan het versterken van de positie van gehandicapte ondernemers in Gambia.

Doneer:

Stichting Adama Jallow Foundation
Bankrekeningnummer: NL96 TRIO 0338 6837 04 t.a.v.
St. Adama Jallow Foundation, Groningen, Nederland

Registratie KvK : nummer 8578.11.356 , Groningen, Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *